Velikonoce - oslavme příchod jara

Velikonoce jsou krásný svátek, který slaví příchod jara, nový život a naději. Letos se budou slavit v neděli 31. března a Velikonoční pondělí, které je státním svátkem, připadne na 1. dubna, tedy na apríla.

Kdy přesně a čím začínají velikonoce?

  • Popeleční středa - Je vždy 46 dní před Velikonoční nedělí a je začátkem čtyřicetidenního postu.
  • Květná neděle - Poslední den půstu. Den , který připomíná Ježíšův vjezd do Jeruzaléma
  • Modré pondělí a Šedivé úterý: čas na úklid a vymetání pavučin
  • Škaredá středa: Den, kdy Jidáš zradil Ježíše. V tento den by se měl každý na všechny usmívat, jinak se podle pověry bude škaredit každou středu v roce.
  • Zelený čtvrtek: Den, který připomíná poslední večeři Ježíše Krista s apoštoly. Obecně platí, že vše udělané na Zelený čtvrtek se povede. Pečte Jidáše!
  • Velký pátek: Den, kdy si věřící připomínají Kristovu oběť na kříži. Je to den pokání a postu.
  • Bílá sobota: Den klidu a očekávání. Večer se koná velikonoční vigilie, během které se světí křestní voda a obnovuje křestní slib.
  • Velikonoční neděle: Den, kdy Ježíš vstal z mrtvých. Tento den je nejdůležitější v celém křesťanském kalendáři. Na stolech se opět objevují dobroty - Velikonoční hlavička, mazance, beránci..
  • Velikonoční pondělí: Den, který je stále považován za svátek a je součástí velikonočního tridua. V tento den probíhá tradiční velikonoční pomlázka.

Připomeňme si ty nejznámější české tradice

Velikonoční tradice jsou zvyky a obyčeje, které se pojí s oslavou Velikonoc, nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Velikonoční tradice mají často náboženský, symbolický nebo jarní význam. Mezi nejrozšířenější velikonoční tradice patří:
  • Barvení vajíček: Vajíčka, nebo také kraslice, jsou tradičním symbolem Velikonoc, který představuje plodnost, život a obnovu. Vajíčka se zdobí různými technikami, jako je malování, lepení, vyšívání, batikování, voskování, vyřezávání nebo vyfukování. Zde je pár nápadů, jak si vytvořit originální a krásné vajíčka.
  • Pletení pomlázek a koledování: Pomlázka je upletená zelená ratolest, kterou se symbolicky šlehají dívky a ženy na Velikonoční pondělí. Tím se jim má zajistit zdraví, krása a plodnost. Koledování je obcházení domů a zpívání písní, za což se dostávají odměny, jako jsou vajíčka, sladkosti nebo peníze.  
  • Polévání vodou: Polévání vodou je obyčej, který se provádí také na Velikonoční pondělí. Muži a chlapci polévají dívky a ženy vodou, aby jim přinesli štěstí, zdraví a plodnost. V některých regionech se polévá vodou i zvířata nebo rostliny.  
  • Velikonoční pečení: Velikonoce jsou také dobou hodování a pečení různých druhů pečiva, jako jsou beránek, mazanec, jidáše... Tyto sladkosti se pečou z kynutého těsta, které se ochucuje rozinkami, mandlemi, citronovou kůrou, rumem a vanilkou.

Toto je jen zlomek českých tradic, každý region má své zvyklosti, které se mnohdy i výrazně liší. 

V žádné domácnosti by však neměl chybět Velikonoční beránek!

Velikonoční beránek je druh sladkého pečiva, které se tradičně připravuje na Velikonoce ve tvaru ležícího beránka.

Beránek je symbolem Krista, který je nazýván Beránkem Božím. Velikonoční beránek se peče z různých druhů těst, například z třeného, hrnkového, biskupského , ale i bezlepkového. Beránek se často zdobí polevou, cukrovou mrvou, čokoládou nebo ořechy. a neměla by mu chybět ozdobná stužka kolem krku.

 

Velikonoce jsou také dobrou příležitostí k tvoření a zdobení domova, vajíček, košíčků a dalších dekorací.  V naše příštím článku se můžete těšit na pár tipů s nápady a inspirací na velikonoční tvoření.

Tak jaké tradice jsou ty Vaše nejoblíbenější nebo si nějaké teprve osvojíte?