Tipy, jak vybrat malířské plátno

Jak si vybrat malířské plátno?

Velikost, tvar, materiál… Ještě, než začnete, zamyslete se, jaké umělecké dílo chcete vytvořit a uzpůsobte tomu výběr plátna. Nejčastěji využívaný materiál pro výrobu pláten je bavlna, a to díky tomu, že je vhodná téměř pro všechny techniky a barvy. Na plátna se dobře maluje a mají příznivou cenu.

U bavlněných pláten je potřeba dávat pozor na vysokou gramáž, aby nedošlo k jejich nechtěnému prohnutí. Taková plátna jsou utkaná ze 100% bavlny v gramáži 250g/m2. Jsou rovnoměrná, pevná, hladká a bez závad a kazů. Plátna jsou vhodná především pro hobby umělce.

Rozměr plátna

Už máte v hlavě nápad, který chcete zrealizovat? Pak je dalším krokem výběr velikosti.

Každý z nás už v životě maloval na klasické formáty A4 nebo A3, proto pro nás podobná velikost bude nejpřirozenější volbou v začátcích. Nejčastěji kupované formáty jsou tedy 24x30 a 30x40. Pokud jste již zdatný malíř, jistě si troufnete i na větší formát. Naopak pokud si ještě nejste jistí vašimi tahy štětce, můžete zvolit nejmenší formáty 20x20 nebo 18x24.

jak-vybrat-malirske-platno01

Jak připravit plátno na malování?

Pravděpodobně se mezi námi najdou vášniví kreativci, kteří by si plátno rádi připravili sami od A až do Z. I to samozřejmě lze.

Dávno není pravdou, že malířská plátna jsou jen pro umělce a profesionální malíře. Ve výtvarných potřebách jsou dnes k dostání plátna v metráži. Takové plátno je neupravené a jeho příprava k následnému malování zabere o poznání více času. Nezbytnou součástí k takové přípravě je plátno samotné, ale také blindrámy, které se prodávají v různých délkách. Z dřevěných lišt si tak můžete vytvořit svůj vlastní rozměr konečného plátna. K rámu připevníte plátno nastřelovací sešívačkou. U větších rozměrů je dobré plátno uprostřed vypnout příčkami.

U hotových pláten jsou součástí balení také vypínací klínky, které slouží k ještě většímu vypnutí pláten. Plátno totiž časem přijde o pružnost a může dojít k jeho prověšení. Klínky pak můžeme obraz vypnout zpět tak, že je zatlučeme do rohů rámu. Tyto klínky se dají samozřejmě dokoupit samostatně ve výtvarných potřebách.

Poslední fází při přípravě plátna je nátěr šepsem a následné vyhlazení. Šeps se obvykle natírá v několika vrstvách a následně se zbrousí do hladka, tak vznikne perfektní podklad pro barvy. To není ovšem jeho jediná funkce, plátno také chrání před poškozením a znečištěním okolními vlivy. V naší nabídce máme například akrylový šeps, u kterého je jeho hlavní výhoda rychlé zasychání.

Všechna plátna na našem e-shopu mají již základní nátěr šepsem, který plátno zpevňuje a připravuje pro následnou malbu. Po zakoupení plátna se tedy už nemusíte o nic starat a můžete rovnou začít malovat.

Začínáme malovat na plátno

Každý z nás se v životě jistě s malováním setkal. Už na základních školách je malování součástí povinného školního předmětu – výtvarné výchovy. Je to také jedna z prvních nejčastějších činností, ke které vedeme naše děti. Tak proč vlastně v dospělosti tuto činnost odsouváme kamsi do pozadí? Malování přece není činnost, u které z nás musí být Picasso, abychom se jí mohli věnovat. Řekněme si, že malování na plátno zvládne každý a pojďme na to.

jak-vybrat-malirske-platno02

Nápady pro malbu

Co budete malovat? S abstrakcí nemůžete udělat chybu, protože u té se fantazii meze nekladou. No a pokud se rádi držíte pravidel a upřednostňujete dokonalé tahy, Vaší volbou může být malba krajiny nebo zátiší.

Pokud se rozhodnete malovat krajinu zřejmě si pro svoje dílo vyberete nějakou foto předlohu. K vytvoření dokonalého obrazu krajiny Vám jistě pomůže sada olejových barev Praha - krajina od Koh-i-nooru.

U portrétu se již vydáváme na složitější cestu, ale i přesto je malování hlavně o radosti a zdokonalování se. Jak se lidově říká "Žádný učený z nebe nespadl." I pro tento námět můžete využít sadu olejových barev Praha – portrét.

Při malbě zátiší budete s největší pravděpodobností na svém obraze znázorňovat soubor předmětů. Nezapomenutelnou klasikou je skupina plodů ovoce, ale výběr je čistě na Vás a můžete zvolit také malbu jiných potravin, rostlin, zvířat nebo nádobí.

Abstraktní malba se vyznačuje svou různorodostí, kde na jedné straně klade důraz na tvar, obrys, linky, křivky a barvu a na straně druhé vyzdvihuje svou neurčitost.

Výběr barev na malování na plátno

Čím vlastně na plátno můžeme malovat? Dalo by se říct, že malířské plátno snese cokoliv a nebudeme daleko od pravdy. Na začátek můžete zvolit akrylové barvy a neuděláte chybu. Pokud malujete s dětmi a máte doma tempery, můžete je použít. Nejsou tak časté, ale malovat s nimi určitě půjde. Rádi byste s malířským plátnem seznámili i ty úplně nejmenší ratolesti a chcete si ušetřit malý nepořádek? Na malířské plátno zvládnete malovat i pastelkami nebo fixami, opravdu. Zdatnější malíři mohou sáhnout po olejových barvách, ale pokud jste se nimi ještě nesetkali a rádi byste je vyzkoušeli, neváhejte.

Malování akrylem

Tato forma je tou nejdostupnější a je jednou ze základních způsobů malováním na plátna. Akrylové barvy mají jednu velkou výhodu a to takovou, že rychle schnou. Dále mají také perfektní krytí a od kvalitních výrobců mají barvy skvělou pigmentaci a nechají se tak dobře vrstvit. S akrylovou malbou máte tedy našlápnuto na perfektní výsledek.

Olejomalba

Jak jsme již výše zmiňovali, technika malování olejem už si žádá trochu praxe a zručnosti. Je to totiž velmi oblíbená malba mezi umělci a profesionály. Není žádné tajemství, že olejomalby od světových umělců jsou velmi cenná díla. To ale neznamená, že se do olejomalby nemůže pustit začátečník. Oproti akrylu je naopak olejová barva pomalu schnoucí. K malování olejovými barvami budete jistě potřebovat různá média, která slouží k jejich ředění. Proto tato technika nebude nejvhodnější k malování s malými dětmi. I přesto, že se tvorba takové obrazu díky delšímu čekání na zaschnutí barev může protáhnout na dlouhou dobu, výsledek pak stojí opravdu za to.

jak-vybrat-malirske-platno

Malba temperami

Malování temperami zná každé dítě. Je to tedy ideální varianta, jak malým malířům dopřát ten moment malování na malířské plátno. Navíc se jedná o nejméně finančně náročnou variantu a temperové barvy má doma téměř každý z nás. Výsledek sice nemusí být úplně dokonalý díky barevné nestálosti u temperových barev, ale ta radost za to určitě stojí. Navíc se s nimi bude dětem velmi dobře pracovat, díky dobrým ředitelným vlastnostem a rychlému schnutí.

Pomůcky na malování na plátno

Už jen pár věcí nám chybí a můžeme se do toho pustit! Malířské plátno i barvy máte vybrané, představa hotové díla už se rýsuje. Co dál budete potřebovat?

Pestrý výběr štětců je alfou a omegou. Každá velikost štětce Vám poslouží k jinému tahu. Proto je dobré mít na výběr, stejně tak jako u barev. Na výsledném obraze to jistě oceníte. Čistý štětec je dobrý štětec, proto zvolte vhodnou nádobu na jejich praní.

Na míchání barev můžete zvolit jakoukoliv desku, ale k tomu abyste se cítili trochu jako opravdový malíř Vám pomůže klasická malířská paleta.

Praktický malířský stojan je už jen třešinkou na dortu. Pokud ho nevlastníte, na začátek Vám může posloužit jiná náhrada, ale uvidíte sami, že dlouho se bez něj neobejdete. 

Teď už víte jak, s čím a na co malovat. Poslední krok, který zbývá udělat, je sebrat odhodlání a s radostí začít!